Het leerlingenvervoer is volop in ontwikkeling. Door de toenemende complexiteit van de vervoersvragen is de functie van de consulent leerlingenvervoer in de loop van de jaren veranderd van een voornamelijk administratieve functie in een functie waarbij empathie, flexibiliteit maar ook daadkracht onmisbaar zijn. Deze kwaliteiten zetten wij in om, daar waar mogelijk, leerlingen te stimuleren en te helpen op weg naar zelfredzaamheid.
Dit vraagt een goed samenspel tussen ouders en leerlingen, scholen en de gemeente. Voor de consulent leerlingenvervoer is hiervoor een cruciale rol weggelegd. Bij het beoordelen van nieuwe aanvragen leerlingenvervoer, bij voorkeur op basis van een keukentafelgesprek, maken we de afweging welke vorm van vervoer bij de leerling én de gezinssituatie best passend is. Hoewel we veel ervaring op dit gebied hebben, is iedere leerling en ieder gezin anders, wat maakt dat ons werk geen kwestie is geworden van het uitvoeren van een kunstje maar ons uitnodigt om bij iedere casus opnieuw alle mogelijkheden te overwegen/onderzoeken.
Wij kunnen u helpen met de uitvoering van het leerlingenvervoer. Wij hebben ervaren consulenten in dienst die uw werkzaamheden gedeeltelijk of volledig uit handen nemen. Samen met u kijken we graag naar de mogelijkheden.
Wat zijn de taken van een consulent leerlingenvervoer?
Het tijdig aanvragen van leerlingenvervoer door ouders is de eerste stap in het proces. Een stap die echter niet vanzelfsprekend is gebleken. Het niet op tijd aanvragen van het leerlingenvervoer kan betekenen dat de leerling tijdelijk niet op school kan komen met het aangepast vervoer. Onze consulent leerlingenvervoer heeft slimme oplossingen om ervoor te zorgen dat de aanmeldingen wel tijdig binnen zijn!
De consulent leerlingenvervoer beoordeelt vervolgens de aanvragen leerlingenvervoer. Onze consulenten beschikken over jarenlange ervaring om de aanvragen leerlingenvervoer juridisch te kunnen beoordelen en te beschikken aan de hand van de door de gemeente opgestelde verordening, rekening houdend met de inzet die ouders en leerlingen zelf kunnen bijdragen. Zoals eerder genoemd, de mogelijkheden van de leerling staan hierbij centraal.
Voor leerlingen is het belangrijk dat de afstand tussen de woning en school veilig af te leggen is. Dit kan op verschillende manieren. Voor de ene leerling betekent dit dat de reis per fiets of openbaar vervoer gemaakt kan worden, voor andere leerling is vervoer per taxi noodzakelijk. Het streven is om het leerlingenvervoer zo efficiënt, kwalitatief en (kosten-)efficiënt mogelijk te organiseren.
Een aanvraag voor het leerlingenvervoer kan ook afgewezen worden. Wij zorgen er dan voor dat de aanvrager tijdig en juridisch onderbouwd, de reden van afwijzing ontvangt.
Onze consulenten leerlingenvervoer zouden geen Mobiliteitsmakelaar zijn als ze niet dat extra stapje zouden zetten. We regelen bijvoorbeeld ook van A tot Z de alternatieve vormen van vervoer voor leerlingen, inclusief de administratieve verwerking hiervan voor de gemeente.
Wat zijn de verantwoordelijkheden van een consulent leerlingenvervoer?
Een consulent leerlingenvervoer is verantwoordelijk voor:
- Organiseren aanvraagproces tot en met aanmelding van leerlingen in het aangepast vervoer.
- Bevorderen zelfstandig reizen (maatwerk).
Lees verder op de pagina contractbeheer leerlingenvervoer. - Administratieve afhandeling van de aanvragen leerlingenvervoer.
- Keukentafelgesprekken voeren met ouder(s) en/of verzorger(s).
- Te woord staan van ouder(s) en/of verzorgers en scholen (telefonisch of per mail).
- Gemeenten juridisch adviseren in geval van bezwaarschriften.
Lees verder op de pagina juridisch advies leerlingenvervoer. - Het proactief informeren aan de beleidsmedewerker betreffende de ontwikkelingen leerlingenvervoer.
Lees verder op de pagina aanbestedingsbegeleiding leerlingenvervoer.